Casute pentru hranirea si ingrijirea corespunzatoare a pisicilor comunitare
Stadiu proiect
PROIECT CÂȘTIGĂTOR
bugetare participativă Iun. 2023 - Nov. 2025
691 voturi
200.000 Lei alocați
PROGRES
În demarare
În proiectare
În achiziții
În execuție
Proiect realizat
Descriere proiect
Categoria
Amenajare de spații verzi, locuri de joacă, mobilier urban
Buget
200000 lei
Data postare
24 Iulie 2023
Autor
Maria Bianca Nitescu
Pisica este un aliat impotriva daunatorilor. Cand le oferi pisicilor un adapost, ele tin soarecii si sobolanii departe de casa ta. Prin amenajarea unor casute pentru pisici, acestea sunt hranite si adapostite in conditii de igiena si civilizatie si toata lumea are de castigat. Pisicile au de câştigat, oamenii au de câştigat. Sunt zone rezidentiale in care locuitorii apreciaza pisicile si le ingrijesc, iar aici ar putea exista si pentru ele spatii decente de adapost si hranire. Proiectul contribuie astfel la imbunatatirea calitatii vietii si a conditiilor de locuire pentru toti rezidentii din sectorul 6. Prezenta pisicilor contribuie semnificativ la controlul inmultirii soarecilor si sobolanilor. Este dovedit ca atunci cand o specie dispare (in cazul nostru pisicile), o alta specie incepe sa prospere (sobolanii). Sobolanii au fost o problemă pentru sectorul 6 in trecut si pe aceasta cale putem sa evitam ca ea sa se repete. In plus, crearea de spatii speciale unde pisicile tind sa petreaca mai mult timp faciliteaza capturarea lor de catre locuitori si de catre organizatii in vederea sterilizarii si controlarii inmultirii. Se poate realiza un tip standard de casuta usor de intretinut si igienizat, cu un design care sa se incadreze in zona urbana. Am inclus in fotografii o schita pentru o alternativa ideala de 2 spatii/ ansamblu cu zona de hranire si alte cateva imagini cu titlul de exemplu. Materialele optime pentru realizare ar fi panourile termice termoizolante. Sunt accesibile ca pret si reprezinta o alternativa pentru celelalte materiale de constructii, avand avantajul reducerii considerabile a timpului de construire. Panourile tip sandwich sunt utilizate pe scara larga in depozite si ferme, sunt izolatoare termice foarte bune, reusind sa asigure atat confortul termic, cat si o igienizare facila, acesta neavand pori precum alte materiale. Producatorii sustin ca acestea au o rezistenta de pana la 50 de ani si sunt ecologice. Inaltarea de la sol a casutelor contribuie la pastrarea in bune conditii, protejeaza de ploaie, zapada si caini, si impiedica insectele sa ajunga pe hrana. Avantajele acestui proiect sunt astfel multiple, practice si emotionale. Creste calitatea vietii pentru locuitorii din sectorul 6, daunatorii sunt tinuti la distanta de blocuri, exista locuri igienice special amenajate pentru hranirea pisicilor, spatiul urban are un aspect placut si populatia felina poate fi tinuta sub control prin capturare facila pentru sterilizare.
Beneficiile directe ar fi cresterea calitatii vietii locuitorilor sectorului 6, armonia comunitatii, uniformizarea spatiului urban si solutii de siguranta si igiena pentru toti. Acolo unde pisicile sunt acceptate de catre asociatiile de proprietari acestea sunt hranite si sterilizate. O casuta standard ar contribui la crearea unui spatiu igienic de ingrijire si hranire pentru pisici, fapt ce le- ar face mai usor de gasit pentru sterilizat, aducand ca beneficiu suplimentar controlul inmultirii.
Exista un numar mare de locuitori din sectorul 6 care s-au implicat in ultimii ani in campaniile gratuite de sterilizare si au ajutat la capturarea, sterilizarea si repunerea in teritoriu a pisicilor. Oamenii considera pisicile utile protejandu-i de daunatori cum ar fi soarecii si sobolanii. Sobolanii sunt agresivi si purtatori de boli infectioase. In zonele in care exista pisici numarul daunatorilor este semnificativ mai mic sau chiar zero. Sunt cazuri publice documentate ca in orase precum Chicago si Lisabona singura solutie pentru controlul inmultirii sobolanilor l-a constituit aducerea de pisici in teritoriu. Marcarea unor locuri unice pentru ele inseamna si evitarea hranirii in locuri nedorite. Hranirea pe oriunde nu este igienica nici pentru oameni, nici pentru animale. Crearea unui spatiu bine delimitat in care ele sa poata fi ingrijte si hranite si care sa permita respectarea normelor de igiena contribuie semnificativ la starea de bine a tuturor, oameni si pisici.
Beneficiarii directi sunt locuitorii sectorului 6. Prezenta pisicilor tine soarecii si sobolanii la distanta, iar ingrijirea lor in spatii dedicate ajuta la pastrarea igienei in jurul blocurilor si eficienta actiunilor de control al inmultirii prin sterilizare. Totodata, casutele pentru pisici contribuie si la procesul de informare cu privire la drepturile animalelor, asigurand un model de coabitare armonioasa.
Achizitionarea sau construirea in atelierele locale ADPU Sector 6 a casutelor pentru hranirea si adapostirea pisicilor. Instalarea casutelor in locurile unde sunt comunitati de pisici si exista si acordul asociatiilor de proprietari.
12 luni
voluntariat
Rezultatul Implementării
Detalii
Patru astfel de adăposturi au fost montate de ADPDU Sector 6 pe:
Aleea Câmpul cu Flori nr. 14;
Calea Crângași 48;
Strada Săndulești nr. 11;
Aleea Săndulești nr. 3.
Adăposturile sunt mari, înalte, grele de 100 kg, cu două intrări spre două camere.
Lista locațiilor unde vor fi amplasate una, două, chiar trei căsuțe pentru pisici in urmatoarea perioada:
Aleea Istru 9;
Drumul Taberei 66;
Drumul Taberei 20;
Calea Crângași 21;
Str. Poarta Sărutului 2;
Calea Giulești 125;
Calea Giulești 119;
Splaiul Independenței 202H;
Drumul Valea Doftanei 69;
Str. Segarcea 1;
Aleea Poiana Cernei 3;
Bd. Timișoara 35;
Bd. Timișoara 51;
Str. Dezrobirii 18-38;
Str. Dezrobirii 50;
Str. Partizanilor 4;
Str. Partizanilor 3;
Str. Vintilă Mihăilescu 12;
Str. Vintilă Mihăilescu 17;
Str. Cernișoara;
Str. Roșia Montană 6;
Șos. Virtuții 10;
Str. Aleea Băiuț 9A;
Str. Brașov 17;
Aleea Pașcani 7;
Bd. Iuliu Maniu 22;
Str. Târgu Neamț 24.