Spatii de joaca accesibile tuturor / Inclusive playgrounds S6
Stadiu proiect

PROIECT CÂȘTIGĂTOR
bugetare participativă Iun. 2023 - Nov. 2025
60 voturi
200.000 Lei alocați

PROGRES
În demarare
În proiectare
În achiziții
În execuție
Proiect realizat
Descriere proiect

Categoria
Sociale și/sau sănătate
Buget
200000 lei
Data postare
29 Iunie 2023
Autor
Dana Vlasceanu
Amplasarea unor echipamente universale speciale de joaca, accesibile atat copiilor cu dizabilități cat și celor fara dizabilități, în parcurile și spațiile verzi dedicate locurilor de joaca din Sector 6. Asigurarea unor rampe sau spatii dedicate pentru a permite participarea la locul de joaca a tuturor copiilor. Dezvoltarea cognitiva, emotionala si sociala este importanta pentru toti cetatenii comunitatii si este un drept egal, iar locurile de joaca actuale nu ofera aceasta oportunitate tuturor copiilor. Prin acest proiect, copiii se pot pregati pentru o lume diversificata ca adulti, vor putea imparti mai departe empatia si experienta lor, vor vedea lumea asa cum este ea si vor purta aceste beneficii toata viata.
Jocurile inclusive/universale subliniaza importanta includerii in societate a tuturor: cei cu dizabilitati si cei fara dizabilitati. Indiferent de abilitatile si varsta fiecaruia, un loc de joaca ar trebui sa permita tuturor sa se joace impreuna. Spatiul de joaca trebuie sa ofere egalitate de sanse, o oportunitate de a fi copil si de a lega prietenii.
Echipamentele universale de joaca nu exista. Nu exista rampe de acces, jocuri la nivelul solului, spatii mai mari de mobilitate sau o deschidere spre adaptarea acestora pentru persoanele cu dizabilitati, in special pentru copii. Practic, copiii cu dizabilitati nu au unde sa iasa in parc, nu au unde as se joace cu alti copii de varsta lor, nefiindu-le accesibile aceste spatii publice care de altfel ar trebui sa fie pentru toata lumea. In plus, lipsa de orice fel a semnalizarii prin pictograme, zone reprezentative sau orice altceva ce ar putea creste nivelul de constientizare si schimbare a perceptiei celorlalti, nu face decat sa fure din egalitatea de sansa a celor mai putin norocosi. Echipamentele universale pot oferi aceleasi beneficii tuturor copiilor; acestia se joaca, pot crea conexiuni si relatii cu copii din diferite medii, pot incuraja empatia si sedimentarea abilitatilor sociale si emotionale.
Beneficiarii directi sunt atat copiii cu mobilitate scazuta sau alte deficiente, cat si copiii care nu prezinta dizabilitati fizice sau neurologice. Beneficiarii directi sunt si familiile sau ingrijitorii acestora, care si-au dorit intotdeauna o egalitate de sanse pentru copil, indiferent de inceputul primit in viata.
Achizitionarea echipamentelor universale de joaca Instalarea echipamentelor universale la locurile de joaca Instalarea rampelor de access la locurile de joaca Semnalizarea acestor locuri de joaca, acolo unde este cazul
12 luni
Voluntariat