Educație seismică și prim ajutor în licee

Eligibil
Conform comisiei tehnice de analiză
Notă: PROIECTUL ÎNTRUNEȘTE CERINȚELE TEHNICO-LEGALE
Câștigător
Conform voturilor
Perioadă vot: 25 Sept. 2023 - 25 Oct. 2023 Voturi strânse: 53
Descriere proiect

Categoria
Educaționale, cultural, sportive
Buget
200000 lei
Data postare
26 Iulie 2023
Autor
Vlad-Andrei Petrache
Proiectul ”Educație seismică și prim ajutor în licee” are ca scop educarea și sensibilizarea elevilor, a cadrelor didactice și a întregii comunități privind educația seismică și primul ajutor. Acesta a apărut din nevoia unor sesiuni de educație seismică și prim ajutor în rândul elevilor și liceenilor din următoarele motive: ● România este situată într-o zonă seismica activă, fiind una dintre cele mai expuse țări din Europa la riscul de cutremure de pământ. În ultimii 100 de ani, România a avut peste 150 de cutremure cu magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter. ● În ultimii ani, am fost martorii unor evenimente seismice puternice, cum ar fi cutremurul din 1977 din București, cu o magnitudine de 7,2 grade, care a cauzat peste 1.500 de morți și mii de răniți, sau cutremurul din 1990 din Vrancea, cu o magnitudine de 6,9 grade, care a cauzat 55 de morți și peste 650 de răniți, dar și cutremurul din Turcia și Siria cu o magnitudine de 7,8 grade, care cauzat aproximativ 60.000 de morți și aproximativ 120.000 răniți. ● În 2018, un studiu realizat de Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a arătat că România este una dintre țările europene cu cel mai ridicat risc seismic, cu peste 30 de milioane de locuitori aflați în zone cu risc ridicat de cutremure. ● Gradul redus de pregătire în rândul comunității privind acordarea primului ajutor, respectiv lipsa educației seismice din cadrul curriculumului școlar. ● Potrivit unui studiu realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2019, România este una dintre țările cu cel mai scăzut grad de pregătire a populației în cazul unor dezastre naturale, cum ar fi cutremurele de pământ. În acest context, proiectul de educație “Educație seismică și prim ajutor în licee” va contribui semnificativ la creșterea gradului de pregătire a populației în cazul unor dezastre naturale și la dezvoltarea unei culturi a siguranței și responsabilității în ceea ce privește riscurile seismice, prin organizarea de sesiuni de formare în materie de educație seismică și prim ajutor pentru aproximativ 3.000 de beneficiari, liceeni în cadrul unităților de învățământ din Sectorul 6.
Propunem ca acest proiect să se desfășoare în cadrul unităților de învățământ din Sectorul 6 al Municipiului București, care au în portofoliu studii liceale. În Sectorul 6 sunt 14 liceele și colegii ce însumează aproximativ 8.369 elevi în clasele 9-12, din care vom alege un număr de aproximativ 3.000 de beneficiari.
Educația seismică și primul ajutor nu sunt făcute nici acasă și nici la școala, nefiind integrate în curricula școlară. De asemenea, alte motive pentru care ar trebui sprijinit acest proiect ar fi: ●Învățarea primului ajutor poate salva vieți. Elevii învață cum să gestioneze situații de urgență și cum să ofere asistență medicală de bază până la sosirea serviciilor de urgență. În cazul unui cutremur, poate fi crucială intervenția rapidă pentru a salva vieți. ●Pregătirea înainte de un cutremur poate reduce riscul de rănire. Elevii vor învăța cum să se pregătească pentru un cutremur, cum ar fi fixarea obiectelor casnice care pot cădea și pregătirea unui kit de urgență. ●În timpul unui cutremur, fiecare secundă contează. Elevii vor învăța cum să reacționeze în timpul unui cutremur și cum să ia decizii rapide și informate. ●După un cutremur, este important să știi cum să acționezi. Elevii vor învăța cum să verifice dacă există persoane rănite și cum să solicite ajutor în caz de nevoie
Beneficiari direcți: ● Elevii: Sunt principalii beneficiari direcți, deoarece ei sunt cei care participă la aceste sesiuni de formare și obțin experiența directă. Ei beneficiază de oportunitățile educaționale pe care le oferă proiectul și își dezvoltă competențe în sfera siguranței la cutremur.● Cadrele didactice: Ei vor participa împreună cu elevii la sesiunile de formare și vor beneficia de aceleași oportunități educaționale pe care le oferă proiectul.
Pentru derularea corespunzătoare a proiectului formulat se va avea în vedere urmărirea următoarele activități menționate: 1.Managementul proiectului 2. Selecționarea beneficiarilor 3. Achiziționarea materialelor necesare 4. Organizarea sesiunilor de formare, în cadrul cărora, formatori vor facilita procesul educațional. 5. Desfășurarea propriu-zisă a activităților de formare pentru tineri. 6. Evaluarea rezultatelor.
10 luni
Proiectele "Cursuri de prim-ajutor si resuscitare in scolile si liceele din Sectorul 6" respectiv "Educatie seismica si prim ajutor in licee" au fost comasate inainte de inceperea procesului de votare prin decizia Comisiei de evaluare a proiectelor inscrise pe Platforma de Bugetare Participativa si participa impreuna in etapa de votare, voturile primite de acestea fiind adunate in faza de stabilire a proiectelor castigatoare.